Thema:
Burgemeesters

In Capelle aan den IJssel worden drie wijken ‘vreedzaam’ gemaakt. Bewust omgaan met conflicthantering is een van de uitgangspunten. Burgemeester Oskam, die het liefst ‘vredesstichter’ wil zijn, spreekt over conflicten, wijkmediation en de nieuwe gedragsaanwijzing.

Door Janny Dierx en Folkert Jensma

Aik Kramer is beleidsbemiddelaar in de gemeente Hillegom. Een groep bewoners maakte zich sterk voor de herinrichting van voormalig schoolterrein als park, en krijgt nu een grote rol in de inrichting en het beheer van die ruimte. Kramer hielp de gemeente en de bewoners tot goede afspraken te komen.

Interviews

Conflicten in de burge-meesters-praktijk

Wat voor mens ben je, als je burgemeester wilt worden? Hoe ga je om met conflicten waar je mee te maken hebt? Lenka Hora Adema sprak met de burgemeesters Jeannette Zwijnenburg (Haaren), Milene Junius (Hellevoetsluis), Niek Meijer (Zandvoort) en Marieke Moorman (Bernheze).

Door Lenka Hora Adema

De belangrijkste bron van gezag voor burgemeesters is hun positie ‘boven de partijen’. Maar wat betekent die positie nu eigenlijk? Hoe onpartijdig en onafhankelijk zijn burgemeesters?

Door Niels Karsten en Laurens de Graaf

Tijdens een crisis staat de burgemeester in het middelpunt van de belangstelling. Hoe gaat hij, ‘het oliemannetje onder moeilijke omstandigheden’, om met dilemma’s die crises met zich meebrengen?

Door Wouter Jong