NEDERLAND ONTVANGT
EMA MET OPEN ARMEN

Vanwege de brexit verhuist het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) van Londen naar Amsterdam. Aan de Zuidas verrijst momenteel in sneltreinvaart een gloednieuw kantoor waar straks een paar honderd medewerkers gehuisvest worden. Het ministerie van VWS is de opdrachtgever voor de bouw, die wordt uitgevoerd door het Rijksvastgoedbedrijf en in 2019 gereed moet zijn. Onlangs werd het hoogste punt bereikt.

Beeld: Marcel Steinbach

REMBRANDT EN DE GOUDEN EEUW

In 2019 is het 350 jaar geleden dat Rembrandt van Rijn overleed, dus dit jaar staat in het teken van Rembrandt en de Gouden Eeuw. Het Fries Museum trapt het themajaar af met de tentoonstelling Rembrandt en Saskia. Het museum in Leeuwarden – onder meer gefinancierd door de provincie Friesland – had twee jaar geleden ook al tijdelijk een topstuk van Rembrandt in huis (foto): Portret van een oude man, dat normaal gesproken in het Mauritshuis in Den Haag te bewonderen is.

Beeld: Jilmer Postma/ANP

STEMBUREAUS 100 PROCENT TOEGANKELIJK

In 2019 vinden er verkiezingen plaats voor de Provinciale Staten (20 maart), de waterschappen (20 maart) en het Europees Parlement (23 mei). Vanaf 1 januari moeten alle stemlokalen toegankelijk zijn voor kiezers met een lichamelijke beperking. Als het niet lukt om 100 procent toegankelijkheid te realiseren, moet het college de raad informeren, zo staat in de Kieswet.

Beeld: Luuk van der Lee/HH