Duurzaam energie opwekken in Zeeland
In de Oosterscheldestormvloedkering draait een pilot met een waterkrachtcentrale die aangedreven wordt door getijden. In tegenstelling tot wind en zon, is het getij een voorspelbare en constante factor waardoor stroomproductie verzekerd is. Nederland wil zich specialiseren in de bouw van dit soort centrales en ze wereldwijd exporteren. Het is een nieuwe vorm van duurzame energie die naar verwachting honderden banen oplevert. Het project ontvangt subsidie van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, het ministerie Economische Zaken en de provincie Zeeland. De uitvoering is in handen van een aantal bedrijven en kennisinstellingen onder leiding van Tocardo.
Oosterschelde Tidal Power
Europa (EFRO): 745.706 euro
Provincie Zeeland: 319.587 euro
Overig publiek: 165.716 euro
Privaat: 899.585 euro
Beeld: Erik van ‘t Woud/HH
Innovatie in de haven van Rotterdam
RDM Rotterdam is naar eigen zeggen ‘dé innovatie-hotspot’ in het Rotterdamse havengebied: hier krijgt de maakindustrie van de toekomst vorm. Waar vroeger beroemde schepen als het stoomschip Rotterdam werden gebouwd, biedt de voormalige werf van de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij (RDM) nu plaats aan bedrijven, onderwijs en onderzoek. Midden in de haven, maar toch dicht bij de stad, werken zij hier samen aan innovaties die bijdragen aan een slimme haven. Een breed scala aan zakelijke en culturele evenementen vult dit aan en maakt van RDM een dynamisch gebied. Om deze ontwikkelingen te ondersteunen is recent vanuit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) een bedrag van ruim negen ton beschikbaar gesteld.
RDM Innovation Connector
Europa (EFRO): 911.759 euro
Overig publiek: 664.984 euro
Privaat: 1.298.048 euro
Beeld: Hans Elbers/Fotovlieger
Virtual reality in de zorg
Wetenschappers van Tilburg University werken samen met dertien partners aan VIBE, Virtual Humans in the Brabant Economy. Ze ontwikkelen virtuele mensen (avatars), die worden ingezet voor trainingen in de gezondheidszorg en patiëntenvoorlichting. VIBE is het eerste project van MindLabs, het initiatief rondom interactieve technologieën en menselijk gedrag in de Spoorzone in Tilburg. Op 4 april jl. vond de kick-offmeeting plaats (foto). Het project ontvangt subsidie van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, het ministerie van Economische Zaken en de provincie Noord-Brabant.
Virtual Humans in the Brabant Economy (VIBE)
Europa (EFRO): 1.747.497 euro
Rijksoverheid: 582.501 euro
Provincie Noord-Brabant: 998.570 euro
Privaat: 3.741.060 euro
Beeld: Gerdien Wolthaus Paauw