VOORWOORD

DOOR REDACTIE GEMEENTE.NU

BOA of boa?

De functie van buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) is veelbesproken. Wat moet precies onder zijn of haar bevoegdheden vallen? Is een boa een handhaver? Hoort de functie bij de politie of bij de gemeente? Wat heeft een boa nodig om zijn werk te doen? Wat maakt het werk leuk en nuttig? Welke veranderingen zijn er in boa-land? En moeten boa’s toch niet bewapend worden met meer dan alleen een bonnenboekje?


De Nederlandse BOA Bond vindt van wel. Van messteken en mishandeling tot aangereden worden: boa’s krijgen steeds meer te maken met agressie en geweld. Hoog tijd voor meer beschermende middelen zoals een wapenstok of pepperspray, vindt de belangenbehartiger die daarvoor een petitie startte.


Volgens burgemeester van Capelle aan den IJssel, Peter Oskam, hebben boa’s niet direct behoefte aan meer bevoegdheden om hun taken goed te kunnen vervullen. ‘Willen we in Capelle dan pepperspray of een wapenstok? Nee, vooralsnog niet,’ zei hij tijdens de Gemeente.nu Dag van de boa in juni. Wel wil hij dat de opsporingsambtenaren zelf arrestanten kunnen gaan vervoeren omdat wachten op de politie soms geweld uitlokt. De burgemeester wees erop dat de politiecapaciteit voor 112-taken ‘beperkt is en steeds dwingt tot het maken van keuzes’. Boa’s zijn volgens hem bij uitstek geschikt om bijvoorbeeld kleine verkeersvergrijpen aan te pakken. ‘Binnen het criterium leefbaarheid moeten we met elkaar zoeken naar de mogelijkheden.’


Daar is de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) het mee eens: 'Er is te weinig politiecapaciteit beschikbaar voor de handhaving van verkeersveiligheid. In onze ogen moeten daarom ook gemeentelijke boa’s hiervoor ingezet kunnen worden.' Voor dit onderwerp heeft de VNG de aandacht gevraagd van Tweede Kamerleden en wordt er druk overlegd met het ministerie van Justitie en Veiligheid. We zijn benieuwd welke concrete maatregelen daar uit gaan volgen.


En dan is er ook nog de discussie over boa’s als zogeheten gemeentepolitie. De Stichting Maatschappij en Veiligheid onder voorzitterschap van Pieter van Vollenhoven is daarop tegen. Om ‘versnippering’ tegen te gaan, zouden boa’s volgens de stichting politiesurveillant moeten worden, in plaats van onder gemeenten te vallen.


In dit magazine komen de eerder genoemde vragen op verschillende manieren aan bod. Zo gaan we met mede-oprichtster van het BOA-platform Lieke Sievers dieper in op de rol en functie van boa’s en het belang van samenwerken met de politie. We nemen een kijkje bij de boa-boot in Breda en lopen een dag mee met Ron Commandeur, boa in Ouder-Amstel.


En nog even over de functietitel, niet dat wij niet vinden dat deze geen hoofdletters verdient, maar volgens onze eigen schrijfregels houden wij boa aan in plaats van BOA, behalve als onderdeel van een naam zoals het BOA-platform. Veel leesplezier!