De HSE-specialist (strafrechtelijk) aansprakelijk bij calamiteiten

alex advocaten

De grote brand bij Chemie-Pack in 2011 staat de bewoners van Moerdijk en omgeving in het geheugen gegrift. Minstens 20 hulpverleners die bij de brand betrokken waren, moesten in het ziekenhuis worden behandeld. Veel mensen in de omgeving meldden gezondheidsklachten. De brand veroorzaakte een enorme milieuvervuiling. De totale schade wordt geschat op 75 miljoen euro.

Het onderzoek dat na de ramp werd ingesteld heeft ertoe geleid dat naast Chemie-Pack en haar directeur, ook de KAM-coördinator van het bedrijf strafrechtelijk werd vervolgd. Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch heeft de KAM-coördinator uiteindelijk veroordeeld tot een taakstraf van 216 uren en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden. Daarnaast werd hem het recht ontzegd om als KAM-coördinator en/of veiligheidsdeskundige te werken in een soortgelijk bedrijf voor de duur van 2 jaar. De KAM-coördinator werd dus zelf (mede) aansprakelijk gehouden voor de ramp.


Volgt uit deze uitspraak een aanscherping van de verantwoordelijkheid van veiligheidsdeskundigen zoals de (Q)HSE-specialisten en KAM-coördinatoren? Of is dit een uitzonderlijk geval, een unicum, die voor de praktijk van de veiligheidsdeskundige geen bijzondere betekenis heeft? En als sprake is van een aanscherping van de verantwoordelijkheid, hoe kan de veiligheidsdeskundige strafrechtelijke vervolging voorkomen in geval van bijvoorbeeld een ernstig arbeidsongeval?


Over dit onderwerp spreekt sanctierechtadvocaat Frank Janzing van ALEX advocaten op het Sdu HSE-congres op 29 november a.s.


Sanctierecht bij ALEX Advocaten

ALEX advocaten is gespecialiseerd in het sanctierecht. Vraagstukken over opgelegde boetes, aansprakelijkheid bij bedrijfsongevallen en strafrechtelijke onderzoeken zijn aan de orde van de dag. ALEX Advocaten werkt voor ondernemers, waar ze ook gevestigd zijn. Frank Janzing is gespecialiseerd in het sanctierecht en economisch strafrecht. Zijn team bestaat daarnaast uit:


Van links naar rechts: Linda Jacobs (arbeidsrecht en privacyrecht), Robin Link (sanctierecht en omgevingsrecht), Britt Loeffen (contractenrecht en ondernemingsrecht), Jaap van Vlastuin (juridisch medewerker privaatrecht), Caren Schipperus (bouwrecht en bestuursrecht), Frank Janzing (sanctierecht en economisch strafrecht), Pieter van Goor (huurrecht en bouwrecht) en Kelly Weijdt (juridisch medewerker).Focus

De specialisten van ALEX Advocaten zijn complementair in hun vakgebied, verschillend in achtergrond en karakter, maar delen dezelfde kernwaarden: Aandacht, Dynamiek, Samen en Meesterschap.
Dat betekent concreet voor cliënten dat er oprechte aandacht is voor hun verhaal. ALEX Advocaten wacht niet af, maar neemt initiatief. Ieder is specialist (meester) in zijn of haar vakgebied en samen staat het team altijd voor de cliënt klaar.

ALEX is er voor u. Altijd.

ALEX Advocaten

Kasteellaan 28, 6602 DE, Wijchen

088 410 4411

info@alexadvocaten.nl