OUR EXPERIENCE IS YOUR ADVANTAGE

Ketenpartners hebben bij EU-grensoverschrijdende export en importzendingen allereerst te maken met de douane, waarbij douane-aangifte- en afhandeling vereist zijn volgens de Union Customs Code (UCC) ofwel het Douane Wetboek van de Unie (DWU).

Daarnaast geldt voor álle in de EU gevestigde bedrijven de verplichting om Trade Compliance checks uit te voeren op grond van de EU Verorderdeningen (EC) Nr. 2580/2001 en (EC) Nr. 881/2002. Trade compliance staat -geheel terecht- in de schijnwerpers, ook in verband met risk management. Vandaar dat Trade Compliance voor het eerst een eigen podium krijgt tijdens het Douane congres.


Trade compliance bestaat uit de volgende elementen: sanctielijstcontrole, export controle en tariefclassificatie. Tijdens de sanctielijstcontrole checkt u of u zaken doet of gaat doen met betrouwbare handelspartners: leveranciers, klanten, business partners en medewerkers. Anders geformuleerd: is er sprake van kritische personen? Deze check vindt plaats op persoonsniveau, op respectievelijk rechtspersonen (entiteiten/bedrijfsnamen) en natuurlijke personen tegen de meest up-to-date versies van een breed scala aan internationale sanctielijsten. Jaarlijks verschijnen er voor iedere sanctielijst zo’n 120-200 updates. Zie daar tegelijk de noodzaak voor een goed werkende IT-oplossing.


Export controle is een exportcheck op goederenniveau, waarbij de vraag: ‘Is er sprake van kritische goederen en/of van kritische landen?’ centraal staat. Kritische goederen zijn de zogenaamde ‘dual-use‘ goederen (goederen voor tweeërlei gebruik) en ‘strategische‘ goederen. Mede bepalend daarbij zijn het type eindgebruik en het land van eindbestemming. Afhankelijk of het eindbestemmingsland een FTA-land, land met een partieel embargo of een embargoland is, geldt al dan niet een vergunningplicht of zelfs een exportverbod.

Het complexe proces van tariefclassificatie omvat het classificatieproces naar de EU Harmonised System (HS-) goederencode.


Tot slot een derde hot item: BREXIT. De op handen zijnde BREXIT zal een enorme toename van douaneafhandelingen veroorzaken tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU en naar verwachting gepaard gaan met enorme vertragingen en -files.


dbh Logistics IT biedt u dé oplossingen om uw douane- en trade compliance processen efficient te managen en monitoren zodat u onnodige risico’s vermijdt én compliant bent. Wij gaan graag met u in gesprek hoe wij voor u het verschil kunnen maken met onze douane oplossing ‘Advantage Customs’ en Trade compliance oplossing ‘Advantage Compliance’. Ook adviseren wij u graag concreet over de gevolgen van een BREXIT voor uw bedrijf.


dbh is in 1973 opgericht in Bremen en levert internationale logistieke, handels- & compliance software oplossingen. Met vele vestigingen en vertegenwoordigingen is dbh ruim vertegenwoordigd in Duitsland en Nederland. Meer dan 2500 internationaal opererende klanten maken gebruik van onze software oplossingen. De software is modulair leverbaar, gecertificeerd en bescheiden geprijsd. Korte implementatie trajecten door complete software. Leverbaar als inhouse- en ASP oplossing (data-opslag in dbh datacenters of in eigen beheer). Zelfs als SAP-plug-ins.

Graag zetten wij al onze kennis & ervaring voor u in:

Our experience is your advantage!

Karin Hoogvliet, dbh Logistics IT AG

Sales & Consultancy Nederland.